2017. júl 28.

Ma megkezdődhet a bírák elbocsátása?

írta: szegedijudit
Ma megkezdődhet a bírák elbocsátása?

A Reuters hírügynökség szerint ma az Európai Bizottság várhatóan jogi következményekkel fogja megfenyegetni Lengyelországot arra az esetre, ha az országban – élve a bírósági rendszer átalakításáról szóló törvény nyújtotta lehetőséggel – megkezdődik a bírák elbocsátása.

 

images.jpeg

 

Miután tegnap váratlanul megvétózta az országos igazságszolgáltatási tanács és a legfelsőbb bíróság átalakításáról szóló törvényeket a lengyel államfő, ma azt közölte a hivatala, hogy mégis aláírja a bírói kinevezésekkel kapcsolatos harmadikat.

A lengyel zloty némi erősödés után (akkor derült ki a két elnöki vétó) estére csaknem teljesen visszagyengült és azóta is gyengélkedik.

A lengyel külügyminiszter a fentiekkel kapcsolatosan kijelentette:

"Remélem, hogy a Bizottság holnap csupán leszögezi: a jogalkotási folyamat leállt, illetve elhalasztódott, s nem megy bele semmiféle vitába, nem is beszélve valamilyen álláspontról" - hangsúlyozta a külügyminiszter. Egyúttal azt hangoztatta, hogy Lengyelország szuverén állam, semmilyen nemzetközi intézmény nem avatkozhat be, amikor "változásokat, reformokat hajt végre, megvalósítja a nemzeti érdeket".

 

Szólj hozzá

lengyelország elbocsátás