2017. júl 10.

Szerepcsere, azaz a manipuláció diszkrét bája

írta: szegedijudit
Szerepcsere, azaz a manipuláció diszkrét bája

Mire jó a népbutító propaganda?

 

9 hónappal a választások előtt, szétszakadt a Fidesz. Ahogy az egyik álhírportál már pénteken elsőként megírta, Pártszakadás - minden túlzás nélkül - a politikai célegyenesben nyilvánvalóan a pártelnök kiheverhetetlen kudarca. Orbán Viktor óriási kudarca.

 A Vecsésen megalakult szélsőséges mozgalom és a Jobbik között ideológiai különbséget felesleges keresni. Ugyanaz.Nehéz lenne megmondani például, hogy ki antiszemitább: ki mond gyalázatosabb dolgokat. Nincs is rá szükség. Nincs különbség.

 thumb-2.jpg

Természetesen egy párt 9 hónappal a választások előtt nem véletlenül szakad ketté.Illetve, pontosabban kellene fogalmazni: szakad szét, hiszen korántsem biztos, hogy Orbán maradék fidesze együttmarad, és a hajdani Vajna-párt csak két részre oszlik. Több helyről is olyan információink vannak, hogy a Vajna-pártiak egy részét inkább úgy kellene jellemezni: az egyelőre Vajna-pártiak. Mások is tervezik a távozást Vajnától, de ők egy újabb radikális párt alapításán gondolkodnak.

És hogy mi az oka? Csalódott, dühös fideszesek egybehangzó véleménye: elviselhetetlen számukra a Vajna-Soros házasság. Ameddig ez abból állt, hogy a két milliárdos rátehénkedett a pártra, tanácsadói megjelentek Orbán körül, nyilvánvalóan nem érdekelte a fideszeseket különösebben. Bár kérdezgették olykor egymástól, hogy mi lehet Orbán személyes érdeke a Soros-vajna-kapcsolatban, budai luxusvillája bérleti díját vajon Soros-vajna fizeti-e, kap-e személyesen pénzt még Simicskától, satöbbi, satöbbi. De ezt még úgy-ahogy elviselték, bár tény, hogy egyre nehezebben és egyre dühösebben. A plakátkampány volt, ami összeomlást idézett elő a fideszben.Ha nem lenne politikai értelemben tragikus az a hibasorozat, amit Orbán elkövetett a Simicska-plakátokkal, akkor azt lehetne mondani, hogy nevetséges, komikus, vicces, röhejes, ami történt. De próbáljuk komolyan venni egyelőre, beszéljünk róla úgy, mint egy politikusról, mégha saját pártja Gyurcsányt Ferencet idéző szétverése után ez nehéz is. Ha nagyvonalúan politikusnak hívjuk Orbánt, akkor viszont azt kell mondanunk, hogy a klasszikus hübriszt követte el. A görög tragédiák dramaturgiájának kulcsmomentumát: a tragikus vétséget. És ez a már említett plakátkampány volt.

 thumb.jpg

Igen, hübrisz, igen, tragikus vétség, vagy sokkal kevésbé emelkedetten: nevetséges, ostoba, dilettáns hiba. Mint kiderült, a piaci árnál sokkal alacsonyabban kapták meg a plakátjaikhoz a helyet 2014-ben Simicska Lajostól. Ez tiltott pártfinanszírozás, korrupciós botrány. Csak a magyar költségvetéstől havonta százmilliónál is többet vettek el, a be nem fizetett ÁFA miatt. Ennek súlyos jogi következményei lehetnek, az egész párt - minden tekintetben – ha jogállamban élnénk. Jó, de erre mondhatná szíjjas, hogy rendben, ez nagy baromság volt, de nézzétek, legalább megvolt az eredménye, ennyi meg ennyi szavazót szereztünk. De nem.Egyetlen egy szavazót nem szereztek, sőt.A fidesz a felmérések szerint csak veszített szavazókat, csökkent a támogatottsága a plakátkampánnyal. Továbbra is az MSZP az ellenfele,harcolnak, hogy melyik párt lesz majd a nyerő.

És itt jön az, ami tényleg komikus: súlyos korrupciós ügybe kergette orbán a saját pártját egy plakátkampánnyal, és ennek az lett az eredménye, hogy pártja népszerűtlenebbé vált a kampány végére, mint előtte volt.Akkor is jobban járt volna, ha semmit nem csinál,csendben marad és naponta inkább beszalad saját tévéjében elemezni a nap eseményeit. Azt úgy sem nézik, evégből ártani sem tud magának és a pártjának. De nem ezt csinálta. Ennél nagyobb kudarcot nem hozhat egy kampány: korrupciós botrány lesz belőle, a párt támogatottsága meg csökken. Illetve, de, igen. Lehet még ennél is nagyobb kudarcot elérni.Ha a kampánynak az is következménye lesz, hogy a párt szétszakad. orbánnak ezt is sikerült elérnie.

Nyilvánvalóan kérdés, hogy a párt szétszakadása után maradhat-e ez a tanácsadó banda.Ez nagyrészt Vajnától függ, hiszen a milliárdos tényleg bábuként mozgatja a megzavarodott Orbánt. Ami biztos: a párt is folyamatosan azt bizonyítja, hogy tökéletesen alkalmatlanok a kormányzásra.

 A fenti cikk Vona- Orbán és Simicska-Soros-vajna szócserékkel jelent meg az origón…azaz csak a nevek cseréjével és néhány szó törlésével tökéletesen passzol a fideszre – a jobbik helyett. Egy bértollnok agyréme átiratban. Fizetett lejáratók nyírják ki a többi pártot és képviselőit a szavazók megtévesztésével. Kit érdekel a szétlopott államkassza és uniós támogatás, ha sokkal hangzatosabb hazugságokkal lehet foglalkozni, met 50-szer elismétli a tv, akkor tán igaz?

Szólj hozzá

fidesz választások vajna soros propaganda vona megtévesztés simicska