2017. nov 03.

Végleg elveszíthetik gyermekeink a kapcsolatot a természettel?!!  

írta: szegedijudit
Végleg elveszíthetik gyermekeink a kapcsolatot a természettel?!!  

Egyesek szerint már régen elveszítettük, de az biztos, hogy öles léptekkel haladunk a felejtés útján.

 

pokemon.PNG

Sármány vagy Charmander? –teszi fel a kérdést az mno.hu. A Pokémon világában járatlan olvasók utóbbiról talán nem is hallottak, azonban a fiatalok körében egészen más a helyzet. Egy friss kutatás szerint a gyerekek jóval könnyebben azonosítják be a Pokémon zsebszörnyeit, mint egy-egy olyan állatot vagy növényt, mint a harangvirág, a vipera, a gém vagy éppen a vidra.

A „hétköznapi” állatok, mint a kutyák, macskák, tehenek és négylevelű lóherék felismerése nem okoz gondot, és valószínűleg idősebbek is találkoztak már Pikachuval. Csakhogy a kevésbé szem előtt lévő fajokat tekintve a kisebbek még mindig könnyebben ismernek fel egy kitalált figurát, mint a természet bármely képviselőjét. A gyerekek előszeretettel fedeznek fel mindenféle ember alkotta teremtményt, és a fantázia szülöttei jóval inkább izgatják képzeletüket, mint a valóságos létezők.

poke.png

A The Guardian számolt be egy angliai felméréséről, amelyben azt vizsgálták, hogy a brit gyermekek mennyit tudnak a környezetükről. Négy és tizenegy év közöttieket vontak be, akik előtt száz-száz kártyát fedtek fel. A pakli egyik felében olyan élőlények voltak, mint a lunda, az ökörszem vagy a gém, míg a másik sor különféle pokémonokat mutatott: a kígyószerű Arbokot, Beedrillt, a méhecskét vagy a bokszbajnok Hitmonchant. Utána következett a felismerés ideje, és kiderült, hogy a nyolcévesek és náluk idősebbek jóval nagyobb arányban azonosítják be a japán kabalákat. Miközben a pokémonokat nyolcvanszázalékos pontossággal ismerték fel, a borzhoz és a tölgyfához hasonló fajok azonosításánál ez az arány kevesebb mint ötven százalék volt. És, mint a The Guardian leszögezi, ez a kutatás ráadásul a világszerte népszerű virtuális állatvadász alkalmazás, a Pokemon Go elindulása előtt készült.

A megkérdezettek kétharmada értett egyet azzal, hogy mára elvesztettük a kapcsolatot a természettel.

További részleteket és egy érdekes tanulmányt ide kattintva érhetnek el az olvasók.

 

poke2.png

 

Szólj hozzá

pokemon